Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vendyna

16. 12. 2008 15:21
Kašlete na kritiku!

Opravdu se divím, proč se objevilo tolik negativních reakcí na váš článek. Myslím, že jsou lidé "pobouřeni", protože jste jim připoměla existenci něčeho, nad čím raději moc nepřemýšlí..."zapomněli". Vědomí, že někde "v různé míře trpí mentálně postižení lidé", je nepříjemné. Drtivá většina společnosti má hlavu strčenou hluboko v písku a nic nevidí. Vy jste jim tu hlavu násilím vytáhla a strčila pod nos neutěšený obraz, který se jim samotným hnusí. (Ted nemluvím o lidech, kteří samotní pracují v daném oboru, ať  už jako lékaři, pečovatelky, vychovatelé...nebo rodiče postižených - ti všichni samozřejmě vědí své.) Ale ten zbytek se čílí. Jim samotným se jen při čtení článku zvedl žaludek, následoval pocit viny  za tyto pocity a vztek na autorku, že je nechala číst takové věci bez varování (Jak podobné vaší situaci, že???:-/)  Pište stejně i dál, společnost se musí léčit ŠOKEM!

0 0
možnosti

tomas_marny3

13. 12. 2008 20:49
Je potřeba

je dát všechny do klecovejch lůžek a napíchat jim brom, aby nebyli nadržený

0 0
možnosti

pája_

13. 12. 2008 18:10
No a co dál?

Tak jste nám hezky popsala situaci .... a co teda navrhujete??

0 0
možnosti

olivita

13. 12. 2008 18:23
Re: No a co dál?

Už jsem to psala několikrát a tak vám to sem ještě zkopíruju:

necítím se kompetentní nabízet jakákoliv řešení. Za prvé nejsem odborníkem, za druhé, kromě oněch pár návštěv ústavu nemám vůbec žádné osobní  zkušenosti.

Tenhle článek je svým zpracováním provokativní, to byl tak trochu záměr,...  pokud se někdo hned na začátku neurazil, mohl ho vybídnout k přemýšlení.

A to je asi tak jediné, o co mi šlo. Nejsem žádná moudrá stařenka ověnčená tituly, abych tady nabízela komplexní řešení  společenských problémů.

0 0
možnosti

pohranicnice_Jasanka

13. 12. 2008 3:07

se vám nedivím, chyba byla, že vás na to nepřipravili. Mluvit o dospělých mentálně postižených jako o nevinných dětech, je postavené na hlavu. Kdyby se na mě vrhnul devadesátikilový slintající čtyřicátník, zděsila bych se stejně. 

0 0
možnosti

apokalypsa

12. 12. 2008 23:53
Presne!

Dobry clanek, diky. Ale divim se Vam, ze jste se po tom zazitku nechala presvedcit k dalsi navsteve...

0 0
možnosti

flavy

12. 12. 2008 12:39
Odmítání přítomnosti něčeho reálně existujícího je, I

dle mého názoru, podstatou lidského bytí. Lidé tak činí od nepaměti, zřejmě proto, aby se z reality nezbláznili. Absolutní skutečnost to nezmění, ale my se na tom, co je absolutní skutečnost, nikdy nedohodneme. Skutečnost každý vnímáme jinak. Je to dar Přírody, nebo Boha, nebo někoho takového, lidstvu – možnost změnit elektrochemickou rovnováhu v mozku a nevidět realitu. To, co si nepřejete vnímat, nevnímáte. V očích jeho matky, nebo vychovatelky, nebo…, mohl být třicetiletý pokálený, nemytý, skřeky vydávající chlap s erekcí, dobývající se pod Vaše triko v té nejlepší duševní kondici za dlouhý čas. Třeba oproti tomu, co je schopen udělat, nebo již udělal, se jednalo o nevinné mazlení.

0 0
možnosti

flavy

12. 12. 2008 12:39
Odmítání přítomnosti něčeho reálně existujícího je, II

„Spoluobčan, to je skutečně klíčové slovo“. Stoprocentní souhlas. Pan Cháb bude chytrý člověk. Spoluobčana nemůžete zavřít do klece, zplynovat v plynové komoře, poslat do gulagu. Spoluobčana musíte nejdříve zbavit spoluobčanství a vytvořit z něj „toho“, aby se sním dalo libovolně nakládat.

„Abychom se více nedegradovali“, musíme se zřejmě v cítit do situace druhého a teprve pak s ním manipulovat. Když jsem si to po sobě přečetl, myslím, že jsme se do toho mentála vcítil moc dobře:)))

0 0
možnosti

D2uragan

12. 12. 2008 9:23
to autorka:

z reakcí některých se přesvědčíte, jak moc se v dnešní době nenosí upřímnost! Nic si z toho nedělejte a pište dál, je to lepší než multikulti a politicky korektní tlachy jiných!

0 0
možnosti

pavelthelong

11. 12. 2008 22:43
tedy

sdeleni je naturalisticky zabarvene, nicmene neni nijak prevratne objevne (pro autorku ale jiste......).  Pokud se , pani autorko, budete postizenymi detmi trochu zabyvat, pochopite, ze Vase veta  "Halasení o nevinných dětech, které se chtějí pomazlit je tváří v tvář jejich nevybité sexualitě opravdu perverzním pokrytectvím" je ulet, hrozny ulet. Ty deti jsou postizene, protoze v jejich centralnim nervovem systemu neco chybi, schopnosti sebereflexe, abstrakce, syntezy a analyzy, ktere "my normalni" diky Bohu mame. To, ze u postizenych neco schazi, je bohate kompenzovano pretrvavajici existenci "zakladnich", "bazalnich" pudu, napriklad pudu rozmnozovaciho a pudu obzivneho. Bohuzel.to tak priroda zaridila, ze tyto pudy stoji na uplne dolnim konci zebricku jako ty, ktere pretrvavaji i tam, kde ostatni mentalni vlastnosti schazeji. Ty deti za to nemohou, berou to jenom jako hru.  A vase pani reziserka vas na to mela pripravit, chyba neni v detech ,ale v informovanosti........

0 0
možnosti

Gmur

13. 12. 2008 20:04
Re: tedy

mylite se. autorka pise o halaseni,ne ze za to mohou. Shopnost seflexe nni zadndm pripade kmpenzovana sexem.  Ani bohate.

0 0
možnosti

Lenka S.

11. 12. 2008 18:24
Zvedá se mi kufr

Akože toto je moc.Obludnost tohoto článku ma prínutila registrovat sa a niečo k tomu povedat.Studujem specialnu pedagogiku a videla som uz mnoho podobnych ustavov a prihodili sa mi strasne veci,ale nikdy ma nenapadlo takto odporne sa vyjadrovat,Zaujima ma čo všetko by sa toporilo autorke keby bola X rokov izolovana od druheho pohlavia a spolocnosti a zrazu jej prisiel akysi princ zahrat divadlo.Mentalne postihnuti su tak sexualne frustrovany pretože im nieje povoleny sex napriek tomu,ze to potrebuju ako zdravi ludia-aby sa nahodou nemnozili.A čo sa tyka smradu aj niekto s IQ 400 bude smrdet keď ho niekam zatvoria a neumožnia mu normalne sa umyt a vyprat pradlo.To je tak všetko čo som musela napisat a z pristupu autorky sa mi zveda kufr teda viac jak z opisovanych udalosti.

0 0
možnosti

olivita

11. 12. 2008 18:55
Re: Zvedá se mi kufr

To mě mrzí, že jsem vám způsobila žaludeční nevolnost, ale nevím vlastně čím. Co jsou ty odpornosti, co píšu. Naturalistické zpracování jedné životní události8-o?

Že mi nebylo příjemné sexuální obtěžování? Že jsem těžko snášela zápach? Viním z toho snad někde klienty ústavu?

No, asi jste mě moc nepochopila.

0 0
možnosti

deméter

11. 12. 2008 14:28
omlouvam se

ale asi jsem presne nepochopil hlavni myslenku clanku...pochopil jsem to asi takhle: mentosi jsou sexualne odpudivi, protoze jsou zavreni v ustavu a smrdi, kdyby smrdeli mimo ustav a kazdy z nich mel sveho osobniho pecovatele (popripade kadernika,vizazistu,osobniho trenera...) tak by mohl byt dokonce "sexy"...myslim si ze u nas je o ne postarano docela slusne, myslite si ze potrebuji vic? poznate to z jejich smutneho ocicka,oni tak smutne koukaji a porad se jim tak smutne topori penis kdyz vas vidi...me to ze se mental tvari stastne (coz je jen fyzicka reakce,stejne jako ten penis) pripada malo...nechat to byt jak to je...maji se dobre vsude, jsou to nenarocni lide,nemaji potreby jako ostatni Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3259x
Baví mě myslet, cestovat, číst, mluvit, kreslit, spát, jíst a endorfíny. Vystudovala jsem psychologii v Česku a řešení rodinných konfliktů ve Španělsku. Jsem akční a zrychlená. Jsem studentka PhD na Masarykově univerzitě, pyšná matka dvou děvčat (jedu punk!), manželka Alfa samce a zakladatelka (nyní dřímajícího) projektu Couplebuilding.