Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
(

(@)

8. 12. 2008 2:09
To si děláte legraci...?

Jestli je pravda, co uvádíte, že studujte a přiznáváte zároveň tak šílené selhání v praxi, pak díky za upřímnost R^ (asi jediné, co bych maximálně ocenil..) a přeji Vám, ať se ze buď ze svého pomatení rychle poučíte a nebo jděte rychle od toho, jak zde už kdosi níže doporučuje.

Btw., naučte se citovat zdroje, jinak vás vyhodí stejně dříve, než dostudujete...:-/

0 0
možnosti
MK

agriotes

8. 12. 2008 9:10
Re: To si děláte legraci...?

myslim, že ten článek není diplomová práce takže to uvádění zroje bych tolik nehanil, mimochodem kolik lidi uvádí zdroj některých výroků na blogu..

0 0
možnosti
BK

Králík z klobouku

8. 12. 2008 0:40
To koukám

Panebože, slečno autorko, vy ještě k tomu studujete psychologii a sociální psychologii? To se tedy v životě ještě dočkáte mnoha pěkných překvapení! Hlavně se proboha v životě nesnažte pomáhat lidem a najděte si radši práci někde v reklamní agentuře, kde se ztratíte.

0 0
možnosti
T

tom.ondra

8. 12. 2008 9:03
Re: To koukám

Clovece, me by zajimalo, v kolika letech jste vy procitnul a zjistil cim se vlastne budete zivit. To, ze nekdo studuje nejaky obor a pak se tim nezivi prece nic nevypovida o jeho inteligenci? Malo informaci o danem oboru je problem uplne vsude. Nikdo vam nebude pred studijem davat prednasky a vodit vas po ustavech.

0 0
možnosti
BK

Králík z klobouku

8. 12. 2008 0:37
Blahopřeji, jmenuji vás velitelem samosprávy 1. patra

Po přečtení mám tedy pocit hnusu spíš z autorky než z těch mentálů. Ostatně nejsem si až tak jist, že autorka má nad chovanci zásadní mentální převahu, když vyčítá "paní režisérce", že svým blonďatým herečkám nevysvětlila věci, které i podprůměrně inteligentního jedince musí alespoň napadnout . 

Se stupidní představou o "asexuálních" chovancích přišla autorka článku sama, nikdo jiný jí takovou představu nevnucoval (ostatně ani "normální" děti nejsou asexuální bytosti). Mimoto, nevinnost není totéž co asexuálnost a naopak, ztopoření penisu není synonymem viny. Jestli někdo degraduje ty chovance na asexuální bytosti, tak je to právě hérečka, která se k nim napřed nahrne a pak se diví. 

Ano, sexuální touha po lidské blízkosti má prakticky stejnou povahu jako dětská touha po lidské blízkosti a liší se možná tou erekcí. Komu se hnusí, když se po něm sápou deprivované opravdové dětičky, tak by taky neměl chodit do ústavů je potěšovat.

0 0
možnosti
O

o.kostal

8. 12. 2008 10:07
Re: Blahopřeji, jmenuji vás velitelem samosprávy 1. patra

podprůměrně inteligentní jedinec by tohle nenapsal.

0 0
možnosti
OD

Dr. Nick Riviera

7. 12. 2008 18:10
velice dobry clanek

R^

0 0
možnosti
O

ondras123

7. 12. 2008 17:43
Co by k tomu rekl Freud...

Pekne napsany clanek, diky za ten vhled. Nejsem odbornik, ale nemuzu si odpustit citovat jeden nazor Freuda, ktery se mi po precteni vybavil. Tvrdi, ze nase predstava o detech jako asexualnich bytostech je naprosto pomylena. Uz pomerne male deti jsou schopne se stimulovat a prozivat stavy, ktere povazujeme za znamku dospelosti (nemuzu nez souhlasit). Takze predstava deti se ztoporenym penisem me vubec nedesi, protoze nevinne mazleni je podle meho nazoru pekny oxymoron :-) Mozna by tohle uvedomeni mohlo pomoct k tomu, abychom nase predstavy o detech zbavili urcitych stereotypu a klise.. Jeste jednou dik za clanek. Ondra

0 0
možnosti
G

Gmur

8. 12. 2008 10:54
Re: Co by k tomu rekl Freud...

No nevim, zda by autorka ci jakakoliv zena,  znajici teorie (!) Freuda mela nejaky jiny pocit, pro slintajicich cizich muzskych dementech nez bez znalosti. 

Detska sexualita prosgte nema s tematem a problematikou nic spolecneho. Na te se neda a  nesmi nic stavet.

0 0
možnosti
T

TurboFrank

7. 12. 2008 16:47
Jen na okraj.

Když píši o bytostech, tak pak je správně, že "děti nepřipomínaly". Ach ta čeština.

0 0
možnosti
O

olivita

8. 12. 2008 16:17
Re: Jen na okraj.

Dík za upozornění.

Češtin se se mnou furt nechce skamarádit. A já se přitom tak snažím;-)!

0 0
možnosti
OZ

ovoce.zelenina

7. 12. 2008 15:29
Je zajímavé

číst úvahy odborníků, kteří problém duševně postižených berou tak, jako by to platil strýček Tom a radí, co, kde a jak, fyzická síla, perverze, jinak zvaná sexualita, laloky, bříška, sliny a touhy. Ve středověku to měl postižený a chudý velmi usnadněno, byl prohlášen za plod ďábla a upálen, byl-li bohatý, byl isolován v hradní věži. Co bylo lepší, nevím. Současný humanitní pohled není logický, perspektivní ani vítězný, ale je nákladný, postrádajíc báječných řádových sester, i zaměstnávající přemnohé jen z nouze. Při tom větší část duševně postižených běhá mezi námi a mají volební právo, tedy viz výsledky voleb.

0 0
možnosti
MM

aarghot

7. 12. 2008 23:03
Re: Je zajímavé

ne v hradni vezi, nybrz v klastere

0 0
možnosti
RF

Shaza

7. 12. 2008 14:42
zajímavý článek

Díky za zajímavý článek. Kamarádka byla v rámci praxe v podobném ústavu a přinesla si velice podobné pocity. Není správné k těmto lidem přistupovat jako k dětem a pomíjet jejich fyzické potřeby. Je pochopitelné, že mentálně zaostalý sexuálně a citově frustrovaný člověk se bude vrhat po svých potřebách bez společenských bariér.

Píšete zajímavě a Vaše postřehy a jazyk jsou mi opravdu sympatický! Dávám si Vás do oblíbených blogerů.

0 0
možnosti
VH

Vendyna

7. 12. 2008 14:28
Rozumím

Naprosto chápu zděšenost autorky, když se bez přípravy setkala s obyvateli ústavu. Já jsem se poprvé setkala s mentálně postiženými dětmi na obyčejné základce, kde zároveň byla třída pro děti z ústavu. 1. září se mi kolem krku vrhla úplně cizí holčička, malá Romka, začala mě pusinkovat a křičet, jak mě ráda vidí. (viděla mě poprvé v životě). To mi došlo, že jejich reakce musím brát s rezervou a to byla jen malá holčička, nebylo v tom nic sexuálního samozřejmě. Podruhé jsem se setkala s takovými dětmi (skutečně dětmi) v ústavu sociální péče v rámci "exkurze" (no já vím, je to divný slovo) jednoho předmětu na vejšce. Paní, co nás tam provázela, nás upozornila, že na sebe nemáme nechat sahat. A vysvětlila nám, že učí klienty nesahat na ostatní lidi (tedy zaměstnance), když nejsou oblečení. Být oblečený znamenalo mít bílý plášť. Bylo to z hygienických důvodů, ty děti přeci jen neměly hygienické návyky tak v malíčku a třeba po návštěvě WC si neumyly pořádně ruce a fakt hrozilo......

0 0
možnosti
VH

Vendyna

7. 12. 2008 14:35
Re: Rozumím

....,že něco ulpí na vychovatelkách. Dnes se prostě o klienty starají jinak, dávají pozor i na to, aby je naučili "neobtěžovat",  tím jim velmi usnadní kontakt se zdravými lidmi, protože zdraví před nimi nebudou vyděšeně prchat. Počítám, že "dospělí mentálně postižení", o kterých je řeč, vyrůstali v ústavech v době, kdy se nepředpokládalo, že někdy přijdou do kontaktu se zdravými a nebyli na to připraveni, jen je krmili a oblékali. Pokud je některý klient natolik "při smyslech", aby mohl sledovat nějaké představení, tak je také možné ho naučit, aby na lidi nesahal. Ale to se musí odmala, věřím, že malým postiženým dětem je dnes v ústavech dopřána alespon základní výchova, co se týče pravidel chování, aby před nimi lidé v  jejich dospělosti neprchali (tak jak jsem to viděla v tom ústavu sociální péče). V jedné vesnici poblíž mého bydliště je také ústav pro mentálně postižené, pro muže. Všichni ve vesnici jim říkají kluci a docela je berou. Vždycky, když je ve vsi nějaká společenská.....

0 0
možnosti
M

misuo

7. 12. 2008 14:27
Pro O. Kostala

Co se da detekovat v tehotenstvi? Vite kolik poskozeni mozku vznikne u porodu? A vite, jak casto za to mohou doktori? Nejde to tak jednoduse smest jednou vetou.

Vse se lehce soudi. Kazdy vi, ze je lepsi, aby takove dite nezilo, protoze ho nic neceka, ale verte, ze v teto situaci se clovek meni. Ale toto muze pochopit jen ten,ktereho to potkalo. Neni nic, co by to dokazalo vysvetlit. Jsou veci, ktere se musi zazit.

0 0
možnosti
JP

Ginny

7. 12. 2008 14:38
Re: Pro O. Kostala

Nevím, kde to O. Košťál psal, ale souhlasím s tím, že v těhotenství se nedá detekovat z postižení mozku skoro nic. Možná tak Downův syndrom nebo poškození třeba toxoplazmózou. To ale zase nemusí být mentální. Nemusí být vlastně žádné. Je to velmi těžká otázka.

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3259x
Baví mě myslet, cestovat, číst, mluvit, kreslit, spát, jíst a endorfíny. Vystudovala jsem psychologii v Česku a řešení rodinných konfliktů ve Španělsku. Jsem akční a zrychlená. Jsem studentka PhD na Masarykově univerzitě, pyšná matka dvou děvčat (jedu punk!), manželka Alfa samce a zakladatelka (nyní dřímajícího) projektu Couplebuilding.