Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T

tekanna

7. 12. 2008 14:22
Vlastní zkušenost

Pracovala jsem v zahraničí přes dva roky s mentálně postiženými dětmi i dospělými a tohle byl můj (téměř) každodenní chleba. Máte pravdu - v důsledku svého postižení (a navzdory snaze pečovatelů či asistentů) takoví jedinci páchnou, slintají, mají stejně jako lidé zdraví potřebu fyzického kontaktu, snaží se o sblížení (nemusí jít primárně o sexuální chování), atd. atd. A navíc mohou být značně nevyzpytatelní, agresivní a fyzicky silní (většinou se totiž jedná o kombinaci postižení). Není známkou nesoucitu či nelidskosti, když od je při pokusech o fyzický kontakt jemně, ale důrazně odmítnete!

Je mi líto, že je tahle problematika v ČR tak nedořešená a že od tohoto jevu většina odvrací pohled. Ve Skandinávii je poměrně běžné starat se o mentálně postižené děti doma, v dospělosti žijí většinou ve speciálně upravených bytových komplexech společně s podobně postiženými jedinci a s personálem, který na ně dohlíží (mj. zdrav. sestry, asistenti...).

0 0
možnosti
T

tekanna

7. 12. 2008 14:22
Re: Vlastní zkušenost

Žijí svůj život, jak na něj stačí a jak jim pravidla dovolují, mají možnost se vzdělávat, věnovat se svým zálibám, navazovat přátelské i sexuální kontakty mezi sebou (antikoncepce je samozřejmostí)... Jsem opravdu ráda za tuto profesní i lidskou zkušenost. Člověk se dozví spoustu věcí nejen o jiných (ať už nemocných či zdravých), také sám o sobě.

0 0
možnosti
KT

Ježikača

7. 12. 2008 13:36
jeden můj známý právník

mi líčil, jak řešil kauzu z ústavu, kde ta nepříčetnost nebyla až tak jasná, kdy dva chovanci spolu čekali potomka zplozeného na smíšeném letním táboře. tedy tzv. částečně postižení a tzv. normální děti spolu. to je realita. sexualita tu existuje, dokonce prý značně zvýšená, jak se tak prolínají příjemné pocity přátelské a sexuální a nejsou dolišeny a domyšleny + často značná fyzická síla + neschopnost pochopit, že ten druhý "nechce". je to složité. řešit se to dá asi jen antikoncepcí a povolenými intimními vztahy uvnitř komunity. nebo profesionálkami... ale na to bych chtěla vidět ten recept a následné hrazení pojišťovnou.

0 0
možnosti
CAS

cara al sol

7. 12. 2008 14:27
Re: jeden můj známý právník

Především si myslím, že by tyto osoby měly být sterilizovány. Pak bych ten intrakomunitní sexuální styk viděl jako docela schůdné východisko. Nebylo by třeba žádných receptů a opakovaných plateb...

0 0
možnosti
CAS

cara al sol

7. 12. 2008 12:29
No já nevím,

ty poznámky o dětech se s největší pravděpodobností týkaly mentální vyspělosti oněch chovanců. A že jsou to fyzicky dospělí muži a topoří jim penis? Díky za zprávu, ale podle mě to většině lidí dochází i bez tohoto článku. Nějak jsem moc nepochopil, co jste, paní autorko, chtěla sdělit. Pokud jenom to, že princeznu tam už příště dělat nepojedete, tak proč tolik řečí kolem?

0 0
možnosti
O

o.kostal

7. 12. 2008 12:34
Re: No já nevím,

no tak si to precti znovu a znovu

0 0
možnosti
SN

doc

7. 12. 2008 12:13
Tento problem

uměli vyřešit (beze zbytku) již Sparťané a to vhodným využitím výšky jedné skály.

0 0
možnosti
JP

Ginny

7. 12. 2008 14:33
Re: Tento problem

Houby.

Nedávno se zjistilo, že tam žádné děti neházeli. Byly nalezeny jen pozůstatky dospělých. Zřejmě otroků a zajatců.

0 0
možnosti
Q

qwerty1234561

7. 12. 2008 11:51
ahoj,

máš naprostou pravdu, i když ti to budou lidé co jen žvaní na netu kritizovat.

mám úplně stejnou zkušenost - z tanečních vystoupení v podobných ústavech. a sexuální harrasment se týkal jak žen tak mužů.

0 0
možnosti
O

o.kostal

7. 12. 2008 12:33
Re: ahoj,

no vidis, kdyby jsi si precetla prispevky, tak bys videla, jak se pletes :-P

0 0
možnosti
IO

Ilona Ondráčková

7. 12. 2008 11:41
odolat tlaku slušné společnosti

Jsou rodiny, které vychovávají a pečují i o tyto dospělé jedince doma. Ale právě velký tlak jejich okolí na ně - uklidit tyto "nenormální" do ústavu, kde se o ně "umí" postarat způsobuje skutečnost takovou, jaká je. Většina matek se svých mentálně retardovaných dětí nevzdává lehce. K jejich rozhodnutí je většinou přimějí manželé nebo partneři. Díky za článek

0 0
možnosti
F

fext

7. 12. 2008 11:53
Re: odolat tlaku slušné společnosti

Na tomhle tématu je nesmírně zajímavá a velmi výjimečná jedna věc. Otevírá téma, ale nenavrhuje řešení .Podle mě by patřil někam na titulní stránku a zasloužil by hodně pozornosti. Ad ústavy vs. domácí péče, na jedné straně souhlasím, že taktika "pozavíráme to někam" je velmi socialistická, nadruhé straně ale nevím, zda jsou někteří mentálně postižení zvladatelní natolik, aby mohli být doma. Jak mu vysvětlíte, že té slečně je opravdu velmi silně nepříjemné, že jí strká ruku do kalhotek a do výstřihu? Pochopí to? Dokážete ho zastavit a kontrolovat, aby někomu neublížil, může na to mít stárnoucí matka fyzičku? Na tohle se špatně hledají otázky.

0 0
možnosti
F

fext

7. 12. 2008 11:27
sestřičky

Tenhle článek se mi velmi líbí, protože je pravdivý a nepokrytecký. A myslím si, že je potřeba, aby někdo celkem veřejně a nahlas mluvil o tom, jak to v podobných ústavech vypadá. Vzpomínám si na "neetickou" reportáž z léčebny dlouhodobě nemocných, co vyvolala značnou konroverzi.

Otázka je, jak dlouho hodlá stát vydírat zdravotnický personál ostudně nízkými platy, a šetřit na podobných zařízeních?

0 0
možnosti
O

o.kostal

7. 12. 2008 12:28
Re: sestřičky

mnoho lidi pouze dlouze mluvi

vetsinou zbytecne

0 0
možnosti
LS

Libor Svoboda

7. 12. 2008 3:28
Psychické malomocenství

 Dočetl jsem knihu o vlámském knězi  na Molokai - nakazil se malomocenstvím - měli bychom čerpat  ze sebe sama a našeho mravního zákona

0 0
možnosti
O

o.kostal

7. 12. 2008 0:18
Nietzsche by vedel co s tim

tak a ted me ukamenujte :-P

0 0
možnosti
D

dnb

6. 12. 2008 23:53
tady

psali, kur/vafix, že děti nerozumí psanýmu textu. jak mu maj rozumět, když dospělej člověk píše jako to prase. Pamatuju SI. sisisisi.;-D

0 0
možnosti