Milí lidé jsou v Česku ohroženým druhem. Zasluhují ochranu.

12. 03. 2014 21:49:54
Znáte to. Přijedete odněkud z jihu, ze západu, nebo dalekého východu. Přijedete osmahlí, odlehčení a provonění prázdninovou podívanou. Přijedete krásní a nabití energií. Přijedete domů. Vystoupíte a doufáte, že váš prázdninový opar s vámi zůstane co nejdéle a projasní vás i vaše okolí.

Nastoupíte do autobusu. Nebo do obchodu. Kiosku. Banky. Na úřad. Rozhlédnete se. Obklopí vás stín zakyslých bledých tváří. Z jejich výrazu čtete podmračeno. Tvrdo. Nepřístupno. Je vám z toho zima. Chcete uprchnout.

Vítejte v Čechách.

STOP!

Dost bylo krititky a sebemrskačtství. To umíme výborně. Hnidopíchat do každé české nedokonalosti. Zakomplexovaně se porovnávat se západem, severem, či jihem. Naivně podporovat mesiáše, kteří rozkryjí naši obludnost a nastolí lepší zítřky.

Je to s námi fak tak špatné?

Není!

Vymřeli milí lidé v Čechách?

Nevymřeli!

Ano, je tu dost studených čumáků, kteří zamračeně dřepí ve svém autistickém mikrosvětě, vyhýbají se očnímu kontaktu, vyhýbají se úsměvům, vyhýbají se dotekům, štítivě se vyhýbají náhodným kolejdoucím.

Ale žije mezi námi i řada bezejmených milých lidí, kteří nám svými drobnými úsměvy a drobnou přívětivostí prosvětlují dny. Tihle nenápadní, skromní ochotníci dobré nálady se ukrývají rozeseti pravidelně ve všech vrstvách společnosti. Znám jich pár. Třeba baculatou slečnu v květovaných šatech z kavárny na Františkánské. Nebo světlovlasou prodavačku ze zelinářství na Kobližné a její kolegyni ze řeznictví od naproti.

Určitě se vám také vybavují konkrétní usměvavé tváře prostých lidí, kteří ke své práci přidávají málo oceňovaný bonus. Úsměv. Ochotu. Pohostinnost. Málokdo o nich nahlas mluví. Málokdy je někdo ocení. Málokdy oni sami vědí, jakou službu dělají svým bližním.

Je na čase si jich začít všímat. Aby věděli, že je vidíme. Že si jich vážíme. Že si přejeme, aby se tato pozitivní deviace stala normou. Stačí málo. “Vás úsměv mi dneska zase spravil náladu.” “Je to tak příjemné, vidět takhle usměvavého člověka, jako jste vy.” Určitě existuje tisíc dalších variací k ocenění spoluobčana, který posouvá neutrální slušnost o krok blíž k druhému. Ať už svojí srdečností, vlídností či ochotou.

A tak si dávám předsevzetí. Budu milým lidem říkat, jak moc milí mi jsou a jak jsem ráda, že je můžu potkávat.

A co vy? Přidáte se taky?

Autor: Olga Trampotová | středa 12.3.2014 21:49 | karma článku: 28.81 | přečteno: 3018x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 184 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 133 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 238 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3259

Baví mě myslet, cestovat, číst, mluvit, kreslit, spát, jíst a endorfíny. Vystudovala jsem psychologii v Česku a řešení rodinných konfliktů ve Španělsku. Jsem akční a zrychlená. Jsem studentka PhD na Masarykově univerzitě, pyšná matka dvou děvčat (jedu punk!), manželka Alfa samce a zakladatelka (nyní dřímajícího) projektu Couplebuilding. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...